studio za dizajn i webdizajn 2t - studiomissuna@yahoo.com 

home-ulazna

ŠAMPIONI...
 

  15 „Cazin Grand prix 2014"
  VIKEND ZA AUTOMOBILSKE  ŠAMPIONE

  
 
  
 
 Cazin, Hotel SEDRA, 15. avgusta 2014.- Iako ova posljednja tri dana neprekidno kiši, u krugu Hotela Sedra je neobična živost. Od jučer pristižu vozači sa „nabrijanim“ sportskim automobilima, koji će u subotu i nedjelju pokazati svoje umijeće na Cazinskoj trci „Cazin Grand prix 2014“. Riječ je o brdskoj brzinskoj trci, koja se svrstala u najbolje u regionu. Do trenutka pisanja ovih redaka, bilo je prijavljeno 105 takmičara, od kojih 70 iz regiona, iz zemalja: Austrija, Slovačka, Slovenija, Poljska, Mađarska, Crna Gora...

   Sinoć sam u Sedri par sati bio u društvu sa istinskim šampionima ovog sporta, ekipom iz Modriče, prijateljem Mladenom Šoljićem, Milanom Stojnićem Džimijem i Fuadom Smajićem koji inače živi u Švedskoj, ali redovno dolazi na trke u BiH. Oni će se natjecati u tri različite kategorije.
   Posebno je zanimljiv Mladen Šoljić, u svakodnevnom životu testni vozač na ispitivanju motornih ulja u Rafineriji Modriča. On je pravi automobilski šampion. Samo od 2001. godine, na Šampionatu BiH u brdskim i kružnim trkama do sada je 11 puta pobjeđivao i dizao pobjednički pehar, a dva puta je osvojio drugo mjesto. Pravi je ovisnik o trkama i brzinama. Do sada je, u posljednjih tridesetak godina sudjelovao na oko 400 trka, u kategoriji 2.000 kubika, sa svojim nabrijanim Reno clio 2.0 sport. O ovom atraktivnom sportu priča zanimljive događaje, a na pitanje koje brzine postiže na trkama, kaže na brdskim trkama i do 180 km/h, a na kružnim čak i 253 km/h.
   U prošloj godini Mladen je sudjelovao na 8 trka i aktuelni je šampion za 2013. godinu, te je osvajač Zlatne kacige Šampionata BiH (Zlatnu kacigu osvaja takmičar koji uzastopno pobijedi na tri trke ili s preskocima na pet). Mladen je takoreći cijeli život vezan uz automobile i sportski automobilizam, a još 1981. godine osnovao je Auto klub u Modriči. Prava je šteta što nema sponzora kao što je to kod vozača formule, pa troškove bavljenja ovim sportom i sudjelovanja na trkama snosi sam. A, oni nisu mali.
   Što se tiče njegovog kolege Milana Stojnića poznatijeg kao Džimi, on se svojim Pežoom 106 takmiči u kategoriji N1 do 1.400 kubika. U ovoj kategoriji Džimi je tri puta osvajao pobjednički pehar.
  Treći član modričke ekipe je Fuad Smajić, Modričanin koji godinama živi u Švedskoj, ali redovno dolazi na trke u Bih. Lani je na Šampionatu BiH bio drugi u svojoj klasi, a godinu prije podigao je pobjednički pehar. On se takmiči u klasi N3, do 2.000 kubika, sa nabrijanom Honda civix typer.
  Danas, petak, je trening, a u subotu i nedjelju grmjet će motori sportskih automobila na legendarnoj Cazinskoj zmiji.

  Želim Modričanima puni uspjeh, a posebno automobilskom višestrukom šampionu Mladenu Šoljiću.

 
 
always exclusive studio 2t