studio za dizajn i webdizajn 2t

home-ulazna

Alija Arnautovic

Esdaun na Uni

Operacija u cetvrtoj dimenziji

Reinkarnacija

Piercing: da ili ne?
Tetoviranje: da ili ne?
Profesija novinar: ZUZANA
ADRIANO CARBONI
GIUSEPPE CARUZO
Spolne bolesti

menu-ulazna

 

Svijet kulture i umjetnosti magazina MISS UNA

DANI IRANSKE KULTURE U BIHAĆU (4)
Obraćanje NJ. E . Seyyed Mahmoud Sadrija
na ceremoniji otvaranja "Dana iranske kulture" u Bihaću

    Poštovani prisutni , dragi prijatelji

  Ponosan sam i počastvovan što se danas nalazim na ovom cijenjenom skupu uvaženih predstavnika uprave i dragih stanovnika grada Bihaća na ceremoniji otvorenja manifestacije "Dani kulture Islamske Republike Irana ".
  Historija nam svjedoči da su ljudi, kao društvena bića , od samog stvaranja bili u izravnoj uzajamnoj vezi, što je protekom vremena poprimilo organizirane i ustaljene oblike; razmjena i saradnja na polju kulture  i umjetnosti spada u red najstarijih oblika saradnje među ljudskim društvima i zajednicama čiji počeci sežu sve do samog stvaranja čovjeka.
  Drugim riječima, ljudi su sukladno svojim ustaljenim prirodnim tendencijama i vokaciji uvijek
osjećali potrebu za povezanošću sa drugima. Ponekad je ta povezanost bivala u odgovoru na materijalne i tijelesne potrebe čovjeka i bivala formulisana u vidu ekonomske, materijalne saradnje kao i pružanja sigurnosti, a ponekad bi motivi saradnje i razmjene bili nešto plemenitiji i uzvišeniji, bili bi duhovne prirode i dešavali bi se u vidu naučne, umjetničke i misaone razmjene. Bez ikakve dvojbe, razmjenna i spona ustanovljena kao odgovor na duhovnu i misaonu potrebu mnogostruko je plemenitija i vrijednija od veza i interakcija čiji su motivi isključivo materijalne prirode.
  Draga braćo i sestre,
  Organizovanje kulturne manifestacije "Dani iranske kulture" u prelijepom Bihaću zasigurno je nova stranica u bezgraničnoj i golemoj knjizi povezanosti i spona među narodima svijeta, i novo poglavlje u knjizi saradnje između dva naroda, bosanskoherce- govačkog i iranskog; dva naroda koji dijele toliko toga zajedničkog, mnoge povijesne i vjerske spone koje su udarile osnove bliskosti među njima i rezultirale solidarnošću ova dva naroda. Teški i tragični trenuci u protekloj deceniji samo su udarili pečat potvrde i učvršćenja ovim vezama i saradnji. Nadam se da će i ovaj program, izložba i drugi upriličeni kulturni sadržaji biti prema vama dragima otvoren prozor spoznaje i upoznavanja historije i kulture jednog velikog naroda; naroda koji je u mnogim historijskim epohama svoje višemilenijske historije bio pionir i predvodnik znanosti i učenosti u mnogim naukama, od matematike, astronomije, medicine, filozofije i islamske misli irfana pa sve do historiografije, zanatstva i arhitekture. Ovaj položaj i napredak je dodatno pospješen kada je iranski narod prihvatio islamsko učenje koje mu je udahnulo novi život i elan. Tako je Iran sa stotinama odgojenih najboljih učenjaka, filozofa, uleme, matematičara, islamskih pravnika i historičara odužio svoj dug spram islama, i danas se iskreno nadamo da će mladi naraštaji islamskog svijeta, uključujući u taj zbir i talentovanu i vrijednu omladinu Irana moći uz pomoć pregalaštva, truda i samouvjerenosti po drugi put dostignuti taj vrijedni stupanj znanstvene učenosti i umjetničkog izraza u savremenom svijetu.
   Dragi prijatelji,
   Ovdje imam obavezu da se zahvalim svima koji su svojim zalaganjem pridonijeli organizovanju
ovog vrijednog kulturnog događaja, uključujući premijera Unsko-sanskog kantona Ismeta Kumalića, načelnika opštine Bihać Adnana Alijagića, bihaćkog muftiju Hasana ef. Makića, uvažene predstavnike Islamske pedagoške akademije u Bihaću, osoblje festivala Bihaćko ljeto 2004, Muzeja grada Bihaća, kao i službenike Kulturnog centra Ambasade Islamske Republike Iran. Svima se iskreno zahvaljujem sa željama za sreću, boljitak, napredak i stabilnost jedinstvene Bosne i Hercegovine. Završiću svoje izlaganje iskazujući želju da čvrsto stablo saradnje između dvije zemlje bude uvijek raskošno i u cvatu !

   Hvala svima. Selam alejkum.
 
 

<<povratak-back    /   slijedeća-next>>

 
 
© studio 2T, 2002. Sva prava pridržana. Mail to WEBMASTER
 

  always exclusive studio 2t