studio za dizajn i webdizajn 2t - studiomissuna@yahoo.com 

home-ulazna

Sud potvrdio ono na što smo i mi ukazivali
SLADOLJEV DOBIO SPOR Informacija o štetnosti cjepiva nije poslovna tajna
 

  (Preuzeto sa: www.slobodnadalmacija.hr)

  13.05.2011.- Imunolog dr. Srećko Sladoljev nezakonito je suspendiran i mora biti vraćen na posao, a poslodavac - Imunološki zavod u Zagrebu - mora mu isplatiti izgubljenu razliku u plaći, zajedno sa zateznim kamatama, u razdoblju od listopada 2009. godine kad je, zbog tobožnjeg odavanja poslovne tajne, udaljen s posla. Presudio je tako u prvostupanjskoj presudi zagrebački Općinski sud.

Imunološki zavod nepravomoćno je, dakle, izgubio spor s dr. Sladoljevom, voditeljem Odsjeka za interferon koji se u rujnu 2009., kao predsjednik Radničkog vijeća i član Nadzornog odbora Zavoda, pobunio zbog predugovora koji je Zavod potpisao s farmaceutskom kućom Novartis, a u kojemu se Novartis odriče odgovornosti za nuspojave i neučinkovitost cjepiva protiv “svinjske” gripe.

  Odlukom tadašnje ravnateljice Tatjane Sindik-Milošević, dr. Sladoljev je suspendiran uz obrazloženje da je odao poslovnu tajnu, što je Sud sada oborio. Zavod dr. Sladoljevu, prema nepravomoćnoj presudi, mora isplatiti 120.415 kuna s kamatama, budući da je od suspenzije 1. listopada 2009. dobivao samo polovinu iznosa plaće. Histerija oko svinjske gripe Slučaj je počeo kad je, u histeriji oko “svinjske” gripe, Business.hr objavio da je Imunološki zavod naručio neregistrirano cjepivo protiv virusa H1N1 u vrijednosti od 330 milijuna kuna, istodobno prihvaćajući odgovornost za njegovu neučinkovitost i nuspojave. U Zavodu su tvrdili da je dr. Sladoljev, kao član Nadzornog odbora koji je bio upoznat sa sadržajem ugovora s Novartisom, bio izvor te informacije Businessu, što su i on i novinarka demantirali.

  Dr. Sladoljev je potvrdio da je o nabavi velikih količina cjepiva bez ugovora, nakon konzultacije sa Sindikatom, izvijestio isključivo Ministarstvo zdravstva i HZZO i upravo je tog dana, uz pratnju čak pet zaštitara, udaljen s posla. No, u presudi njegov je postupak ocijenjen zakonitim, uz napomenu da je to i bila obveza Imunološkog zavoda prije bilo kakvih pregovora.

  U obrazloženju presude sutkinja Ivana Starčević-Pađen podsjeća i na to da je cjepivo, sukladno stavu Vijeća Europe, ocijenjeno neprovjerenim, s brojnim štetnim nuspojavama, te da je Vijeće utvrdilo da je pandemija “svinjske” gripe izmišljena radi stjecanja profita.

  - To su javni podaci iz rezolucije Vijeća Europe, koja obvezuje zemlje članice i kojima izričito nalaže da postoji obveza proizvođača i distributera lijeka da o štetnim nuspojavama obavijesti javna tijela nadležna za zdravstvenu zaštitu stanovništva, pa ova informacija ne može biti poslovna tajna - navodi se u obrazloženju presude u kojoj, među ostalim, stoji i da bivša direktorica Sindik-Milošević i bivši predsjednik Nadzornog odbora Stjepan Turek ne razlikuju poslovnu tajnu od poslovne štete.
                                                                                                                                                 Divna ZENIĆ

Propalo 14,9 milijuna kuna
  Imunološki je zavod 2009. godine naručio cjepiva protiv gripe za Hrvatsku i susjedne države u vrijednosti od 330 milijuna kuna, nakon čega je nastala šteta od čak 140 milijuna jer Srbija nije željela platiti naručeno cjepivo, a od cjepiva su odustale i Makedonija, Crna Gora i Kosovo. Hrvatska je, podsjetimo, ukupno bila naručila 1,5 milijuna doza pandemijskog cjepiva za 70 milijuna kuna, međutim, zbog slabog interesa naknadno je otkazana narudžba od 1,16 milijuna doza. Od ranije dostavljenih 340 tisuća cjepiva potrošeno ih je samo 20 tisuća, što znači da je, s obzirom na to da jedna doza stajala 46,6 kuna, propalo čak 14,9 milijuna kuna.

 
 
always exclusive studio 2t